Meditatie: drie technieken die psychologen gebruiken

Voor boeddhisten is meditatie de basis van religieuze praktijken. Maar dit is ook een effectieve manier om psychologische stress, stress te overwinnen, sterke ervaringen te beperken. Psychologen hebben meditatieve technieken aangenomen. We presenteren je er drie van hen.

‘Ze ziet eruit als een eindeloze rust. Ze is beter dan de sterkste droom. Dit is een geruststelling van de geest die alles verergert, vooral de perceptie van uw omgeving. Meditatie maakt het leven fris, ‘beschrijft Hugh Jackman zijn twintig jaar ervaring. De acteur werd verrassend nauwkeurig vastgelegd door de essentie van het proces dat de Dalai Lama “door Bliss” noemt “.

Meditatie in het boeddhisme dient als basis van spirituele praktijken. Veel psychologen hebben meditatieve technieken aangenomen, maar niet iedereen weet welke verschillende resultaten met hun hulp kunnen worden bereikt.

“In het Westen wordt meditatie exclusief gezien als een manier om zichzelf in een ruststaat te brengen. Maar de mogelijkheden zijn breder. Bovendien, als er teveel vredesmeditatie is, kun je integendeel te nerveus worden ”, zegt Andrey Paribok -filosoof Andrei Paribok. – In de praktijk van meditatie bereiken we het vermogen om het spontane bewustzijnsverloop te beheersen, om de aandacht te richten op een specifiek object. Als gevolg hiervan, als er een emotionele of mentale verwarring is, kan iemand die meditatieve technieken bezit het onderbreken, waardoor een spontane geest zichzelf niet kan bespotten “.

Shamatha – concentratie bereiken

Shamatha is een van de belangrijkste soorten meditatie. Volgens psycholoog Daniel Goulman is ze erop gericht de geest terug te brengen tot het punt van de hoogste concentratie, waarop hij de focus noemt.

Daniel Goleman merkt op dat de frontale lobben van de hersenen in het meditatieproces “gepompt” zijn, die verantwoordelijk zijn voor zelfbeheersing en wil. In onze wereld, waar informatie stroomt uit de schermen van smartphones, televisieschermen, reclameschermen, van de pagina’s van kranten, is het uiterst belangrijk om te leren hoe te stoppen, prioriteiten te stellen en naar het doel te gaan.

Vanwege het verspreiden van aandacht kunnen we te laat opmerken dat het leven is veranderd in chaos. We zijn zoals in een boot in het midden van een orkaan en kunnen nauwelijks de controle overnemen.

Meditatie wordt het hulpmiddel dat helpt om de storm te kalmeren en zich te concentreren op de belangrijkste, staande in de positie van de waarnemer. Ervaren praktijken waarschuwen dat het effect niet onmiddellijk wordt bereikt, maar als gevolg van regelmatige training: het moet dagelijks worden uitgevoerd, rond dezelfde tijd, waardoor de intensiteit van oefeningen geleidelijk wordt vergroot.

Techniek nr. 1 “Oefening voor de concentratie van de geest”

Markeer tijd, zoek een plek waar u zich geen zorgen maakt, zit comfortabel, met een rechte rug, sluit uw ogen en concentreer u op uw ademhaling. Inhaleer en adem uit, en inhaleer opnieuw en adem uit. Ons bewustzijn is ritmisch, deze ademhalingscyclus zal hem aangenaam zijn. Kijk hoe de lucht binnenkomt en door de neus vertrekt, de longen en het diafragma vult. Het gevoel dat je afgeleid was, keer zachtjes terug.

Hoogstwaarschijnlijk zullen gedachten en herinneringen u afleiden. Het is natuurlijk. Geef jezelf terug naar je ademhalingsvolgingen. Aan het einde van de praktijk openen langzaam je ogen, ga een beetje meer zitten, dank jezelf voor de praktijk.

Werk met emoties

Boeddhistisch onderwijs besteedt veel aandacht aan het werken met emoties. Het komt voort uit het feit dat woede en afgunst de geest overschaduwen, en zijn liefde en vreugde ennoble. Compassie voor anderen is een verplichte kwaliteit voor boeddhist. De praktijken van vrijgevigheid en zorg voor anderen zijn onmogelijk voor iemand die wordt ondergedompeld in een staat van moedeloosheid of woede.

Meditatie helpt om het emotionele bereik uit te breiden, de ervaring van vreugde, geluk, onvoorwaardelijke liefde en acceptatie te versterken in relatie tot de wereld en mensen. Boeddhistische leraren bevelen aan dat de compassie, consumptie en onpartijdigheid samen zijn beoefend, omdat het ene gevoel een ander ondersteunt.

Techniek №2metta-meditatie, of meditatie van liefdevolle vriendelijkheid

Deze praktijk is vooral waardevol als je wilt dat relaties met anderen veranderen, zodat ze meer warmte en wederzijds begrip worden.

Zoek een rustige plek, ga recht zitten, sluit je ogen. Concentreer u op uw adem in de eerste paar minuten en kijk hoe de geest kalmeert. Wanneer vreemde gedachten ophouden met het vullen van het bewustzijn, wensen uzelf vreugde, gezondheid, geluk. Zeg tegen jezelf: “Ik wens dat je gelukkig bent”, “Ik wens je gezondheid”. Beter om deze woorden uit te spreken op het ritme van adem. Als je negatieve sensaties begint, lost ze op bij het ervaren van je liefde.

Stel je dan een beste vriend of geliefde voor. Geef hem liefde, wens geluk en gezondheid. Als je spanning in het lichaam voelt, let dan op, lager het langzaam oplost in een staat van vreugde en liefde. Stel je een vriend voor: een collega, een

verkoper uit een naburige winkel, een buur. Het is moeilijk om liefde te voelen voor een onbekende persoon, maar geleidelijk zal het in het proces van de praktijk gemakkelijker zijn om het te doen.

Het moeilijkste is om het geluk te wensen aan iemand die onaangenaam voor je is. Maar dit is hetzelfde en vooral bij de ontwikkeling van liefdevolle vriendelijkheid. Acteur Richard Gir, die al vele jaren gepassioneerd is door het boeddhisme, wenst mentaal geluk aan elke persoon, en dit volgens hem geeft vreugde van alles aan zichzelf aan zichzelf.

De oprechte wens van goede en gezondheid aan degene die het goed deed met de houding ten opzichte van jou is een echte doorbraak in het beheersen van emoties. En dit is de voorlaatste fase van Metta, waarna je geluk kunt wensen aan alle levende dingen. Blijf in deze staat, bekijk de veranderingen die u zijn overkomen. Bedankt voor de praktijk.

Analytische meditatie

Nadat je het vermogen hebt beheerst om je te concentreren op ademhaling, kun je naar meditatie van het volgende niveau gaan. Het behoort tot de praktijk van Vipasan gericht op het ontwikkelen van bewustzijn en wijsheid. De essentie van analytische meditatie is in concentratie in het object, intern of extern, met als doel een bepaalde kwaliteit te ontwikkelen, bijvoorbeeld compassie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: